Coaching

Coaching

Persoonlijke aandacht en groei

Training

Training

Communicatie, leiderschap, persoonlijke effectiviteit

Outplacement

Outplacement

Gevonden, die mooie nieuwe baan!

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

Focus, focus en nog eens focus .... op natuurijs

Ja ik geef het direct toe, ik ben een junk, een regelrechte verslaafde. Zodra het gaat vriezen, breng ik mijn schaatsen naar mijn vader (want die kan schaatsen slijpen als de beste!) en grijp ik

mijn agenda. Welke dagen kan ik vrijhouden, welke afspraken ga ik verplaatsen?

IJskoorts
Wie ga ik bellen om mee te gaan en waar kan ik heen? De kriebel is onmiskenbaar, niks mis mee maar zoooo slecht voor mijn focus! Social media zijn een zegen als je wilt weten waar de ijsbaan geveegd is en waar niet, of welke toertochten men mee bezig is. Maar ja, die social media gebruik ik vooral zakelijk ..... toch? Nu even niet dus. Tijdens thuiswerkuren maak ik "even tussendoor" listings in Tweetdeck op #natuurijs en #toertocht. Ik kijk "even snel" een video van een schaatser op een gracht bij Giethoorn! En check op Google "even voordat ik echt, echt die rapportage ga afronden" de interactieve schaatskaarten. De balans opmakend na twee uur achter mijn computer is een schat aan mooie schaatsfilmpjes, hoog oplopende schaatskoorts, maar nauwelijks punten van mijn to-do-lijst afgehandeld.

Focucs, ontbreken van ...
Wat heeft dit nu te maken met je loopbaanplanning, solliciteren of andere outplacementactiviteiten? Alles! Want als er geen focus is, lukt het je niet om je acties de juiste richting te geven. Dan kan je de halve dag naar vacatures zoeken op internet, niks passends vinden en volkomen moedeloos een cv in elkaar knutselen  omdat je "toch wat moet". Dan heb je allerlei mooie of soms hilarische sollicitatievideootjes bekeken, maar geen inspiratie opgedaan voor je eigen acties. Dan kan je plannen maken en nog meer plannen en ten slotte besluiten dat je eigenlijk niet zo goed weet wat je moet, dus maar niets doet. Om daar vervolgens weer zeer ontevreden mee te zijn.

Focus, het hebben van ...
Als je wel focus hebt, dan heb je voldoening van je genomen acties. Je hebt immers gedaan wat je jezelf beloofd hebt en bent weer een stap dichter bij je doel. Je bereikt meer in minder tijd.

Als je wel focus hebt, zit je niet met vierkante ogen urenlang op algemene vacaturebanken te scrollen, maar heb je doelgericht vier websites van interessante bedrijven bezocht.

Als je wel focus hebt, heb je een doel voor ogen waar je naar toe werkt. Dat doel is in subdoelen en subsub-doelen uitgewerkt, zodat je weet welke stappen je wilt zetten.

Als je wel focus hebt, weet je wat je vandaag en de rest van de week gaat doen. Je hebt een weekstructuur en een (dag)planning gemaakt. In die planning wisselen werkuren, privé-klussen en ontspan-uren elkaar in voldoende mate af.

Hoe dan?
Hieronder geef ik een voorbeeld van een stappenplan met doelstelling, focus en een eenvoudige week- en dagplanning.

Doelstelling: nieuwe baan vinden als webredacteur

Focus deze week: oriënteren op de non-profit sector zoals ziekenhuizen, gemeenten en provinciale overheden.

Weekdoel: alle relevante organisaties in een straal van 20 kilometer in kaart brengen. Minimaal vier afspraken gemaakt ter kennismaking.

Weekplanning: deze week 24 a 26 uur werken: maandag  7 uur, dinsdag 6 uur, woensdag 4 uur, donderdag 7 uur, vrijdag 2 uur

Dagplanning:

- maandagochtend gemeenten in kaart, maandagmiddag belrondje. 's Avonds sportschool

- dinsdagochtend: starten met belrondje, ziekenhuizen in kaart brengen en rond 13 uur weer een belrondje, 's middags cv verversen.

- woensdagochtend nabellen wat nog niet gelukt is. LinkedIn opfrissen en alle nieuwe contacten uitnodigen. 's Middag boodschappen en ouders bezoeken.'s Avonds eten bij vriendin.

- donderdag: provinciale overheden in kaart en bellen. Ook nabellen wat de rest van de week niet gelukt is. Dinsdagen en donderdagen zijn de beste beldagen, liefst voor half 10.

- vrijdag: balans opmaken, wat is wel gelukt en wat niet, wat moet doorschuiven naar volgende week. Nieuwe planning maken en gezellige weekendplannen maken!

Je kunt onderdelen uit deze aanpak gebruiken, of je laten inspireren en je eigen aanpak vormgeven. Let wel op dat dit slechts een middel is om je doel te bereiken. Ga dus niet eindeloos je aanpak verfijnen, maar ga aan de slag. Breng variatie aan, zorg ervoor dat je nieuwe weekplanning andere realistische doelen bevat zodat je scherp en gemotiveerd blijft. Let's go!

En dan nu het ijs op!
Dus, als ik wel focus hebt, veeg ik tijdens een vorstperiode twee dagen helemaal schoon in mijn agenda. Ik check de weersvoorspelling, bekijk filmpjes en foto's op internet en beslis op welke dag ik waar ik ga schaatsen en met wie. Ik vraag één van mijn geliefde huisgenoten, mijn broer of een vriendin en maak een afspraak. Daarna ga ik vol aan het werk in het heerlijke besef dat ik al snel ga schaatsen op natuurijs!  Ik pas mijn to-do-lijst aan en als ik mijn eigen aanpak volledig toepas, verwijder ik vervolgens de listings met #natuurijs en #toertocht uit mijn twitter...... Klaarrrrr, en die schaatsen liggen allang scherp geslepen bij de voordeur!! Op de schaatsdag zelf dompel ik mij onder in het schaatsplezier en geniet van het vrije ondernemerschap met mijn telefoon op stil.

Veel ijs- en sneeuwpret gewenst cq sterkte als je juist verlangt naar zon en warmte!