Coaching

Coaching

Persoonlijke aandacht en groei

Training

Training

Communicatie, leiderschap, persoonlijke effectiviteit

Outplacement

Outplacement

Gevonden, die mooie nieuwe baan!

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

Zit jij voorin de bus of achterin?

Voorin de bus of achterin?

Zeg eens eerlijk: Zit jij voorin de bus, of liever nog op de chauffeursstoel? Of zit je halverwege, of zelfs een beetje lui helemaal achterin? Ik gebruik de metafoor van de bus graag in de situatie van mijn cliënten die werk zoeken of die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven.

Zit je voorin dan bepaal jij wat de bestemming is, je hebt letterlijk het stuur in handen. Achterin laat je je leiden en zie je wel wat er gebeurt. Nu is dat af en toe natuurlijk ook wel eens heel lekker, gewoon meebewegen. In het kader van je loopbaan betekent dat, dat je zelf geen keuzes maakt en meedeint in de bus die je werkgever bestuurt, tot er ineens een doodlopend steegje is ingeslagen...

Afwachten tot de juiste vacature voorbij komt is ook een vorm van ver achterin de bus zitten. Achterin kun je niets afdwingen, de afstand met de buschauffeur is veel te groot. En ook medepassagiers krijgen je boodschap niet duidelijk of misvormd door. Met een beetje pech word je nog misselijk ook, omdat je de bochten niet ziet aankomen en willoos meeschudt op de bewegingen van de bus.

Zit je voorin dan kan je praten tegen degene die stuurt. Je kunt je voorkeuren en afkeuren delen, je kunt de chauffeur wellicht overtuigen van een snellere route, je kennis delen over filevorming op dit traject. En je kunt natuurlijk voorstellen om het stuur even over te nemen! Als chauffeur voer je zelf de regie. En doordat je alert bent op alles wat er om je heen gebeurt, zul je snel en adequaat reageren, waardoor je situaties naar je hand zet en gebeurtenissen afdwingt. Zo is de cirkel rond!

Regie voeren over je loopbaan .... Hoe belangrijk dat is, ervaar ik dagelijks.
Ik heb de afgelopen weken een paar mooie staaltjes gezien van cliënten die voorin de bus plaatsnamen en zelf de regie gingen voeren over hun loopbaan.

Allereerst een man, 40+ die geruime tijd twijfelde over zijn volgende loopbaanstap. Zijn hoofd zei linksaf, zijn hart zei rechtsaf. Zijn netwerk had een duidelijke voorkeur voor "helemaal links, daar zit je expertise" en ook zijn vrouw was stellig: "links aanhouden, rechts is een te onbekend en onzeker pad ". Wat moest hij doen? Door de twijfels zwalkte zijn bus, kwam hij niet goed uit de verf in sollicitatiegesprekken en profileerde hij zich niet op de juiste manier. Gevolg, nog meer twijfels want hij kreeg die baan maar niet! Toen het gevolg van zijn zwalkende lijn hem duidelijk werd, nam hij een besluit: De komende twee jaren ga ik linksaf en tegelijkertijd onderzoek ik hoe ik de risico's kan verkleinen van de afslag naar rechts over één of twee jaar. Rust in zijn hoofd (en in dat van zijn vrouw;-)) en in zijn hart. Gevolg: hij kon zijn boodschap naar buiten nu wel eenduidig en stellig verkondigen. Resultaat: Binnen twee weken had hij een paar goede leads en binnen vier weken een nieuwe baan.

Een andere cliënte, vrouw, 35+, wachtte al een jaar op de juiste vacature toen ik met haar kennismaakte. Af en toe zag ze iets dat haar "op het lijf geschreven was" maar dan werd ze toch niet uitgenodigd op haar sollicitatiebrief. De moed was haar flink in de schoenen gezakt.
De metafoor van voor- of achterin de bus raakte ook bij haar een snaar: bewustwording! Maar toch, hoe pak je dat aan? Door eerst precies te formuleren hoe haar ideale functie er uit ziet, wat de ideale bedrijven zijn die dat bieden, het juiste cv en LinkedIn profiel op te stellen en een actieplan te maken. Toen deze klus geklaard was, wist mijn cliënte precies bij welke bedrijven ze aan tafel wilde komen en waarom, de belangrijkste hindernis was hiermee weggenomen. Gevolg: ze ging steeds enthousiaster netwerken en toen ze een recruiter benaderde die haar eerder had afgewezen, kwam ze er nu wel doorheen. Resultaat: na acht weken had ze een baan met doorgroeimogelijkheden bij een bedrijf dat haar uitstekend past.

Kijk eens om je heen, op welke plek in de bus zit jij?