Coaching

Coaching

Persoonlijke aandacht en groei

Training

Training

Communicatie, leiderschap, persoonlijke effectiviteit

Outplacement

Outplacement

Gevonden, die mooie nieuwe baan!

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

De 7 tips om gemotiveerd te blijven in het vinden van die baan

Ben je werkzoekend, al een tijdje aan het solliciteren, doe je je stinkende best om een mooie nieuwe baan te vinden, maar lukt het nog niet? Dat is niet alleen verschrikkelijk balen,maar ook nog eens slecht voor je motivatie. En zorg dan maar eens dat je optimistisch blijft en doorgaat om je doel te bereiken! Deze 7 tips zorgen ervoor dat het in 2016 wel gaat lukken.

1.     Stel jezelf doelen. Maak deze doelen SMART, waarbij de R van Realistisch een belangrijk criterium is! Bijvoorbeeld: ik wil iedere week minimaal 1 zakelijke afspraak buiten de deur. En niet: ik wil iedere week een sollicitatiegesprek. Maak dit doelenlijstje iedere maand opnieuw. Je kunt ze eventueel uitwerken in weekdoelen.


2.     Verdeel je week in blokken, zodat je een mix hebt van werk en ontspanning. Bouw bewust items in waar je energie van krijgt. bijvoorbeeld: maandagochtend relevante vacatures verzamelen via internet en je actielijst maken. Maandagmiddag aan de slag met je actielijst. Maandagavond: socializen. Dinsdagochtend: afsprakenochtend. Dinsdagmiddag: vrij (sportmiddag, luieren, lezen, de stad in, als het maar VRIJ is. Kijk voor een verdere uitwerking op mijn eerdere blog  http://aktc.nl/tips-a-blogs/83-focus-focus-en-nog-eens-focus-op-natuurijs


3.     Leer nieuwe dingen. Door nieuwe ervaringen en/of kennis op te doen, blijf je scherp en fris. Juist als je geen werk hebt, ligt indutten op de loer. Niet alleen op kennisgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Zoek daarom de uitdaging en volg gratis webinars of college’s (de zgn. massive open online courses'  of MOOC’s)ga vrijwilligerswerk doen of schrijf je in voor een cursus Italiaans of Photoshop (kan voor weinig bij de Volksuniversiteit of het buurthuis).


4.     Zorg dat je meerdere acties tegelijk hebt lopen. Zo voorkom je dat een afwijzing zorgt voor een totale ineenstorting van je motivatie. Natuurlijk, het blijft verschrikkelijk balen als je tot de laatste twee kandidaten bent doorgedrongen en je wordt afgewezen. Neem een baaldag, schop tegen een boomstronk, schreeuw tegen de branding, ga een potje zitten janken … en herpak jezelf. Want je hebt morgen immers weer een afspraak met die leuke kennis uit je netwerk die misschien wel interessante contacten voor je heeft!


5.     Doe eens per maand iets dat je nog niet eerder hebt gedaan. Indachtig mijn motto ”Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” adviseer ik je om niet de zoveelste sollicitatiebrief te schrijven, maar bijvoorbeeld een videopitch op te nemen. Of een unieke oproep op Facebook te plaatsen. Of maak een prachtig, fonkelnieuw cv en lever dat persoonlijk af bij het bedrijf van je keuze, doe een fotoshoot (goedkoop te vinden op diverse veilingsites) en word helemaal blij van die mooie plaatjes van jezelf.  


6.     Zoek contact met medestanders. In heel Nederland zijn de afgelopen jaren in hoog tempo initiatieven opgebloeid van werkzoekenden die elkaar ondersteunen. Geen zielige of stoffige clubjes, nee mensen zoals jij en ik. Mensen die geloven in zichzelf en erop vertrouwen dat er een passende mooie baan voor ze in het verschiet ligt. Mensen die er in geloven dat je door te delen kunt vermenigvuldigen. Laat je inspireren!


7.     Tot slot: herken en vier je successen. Ook als je die baan nog niet hebt, zijn er successen. Je bent uitgenodigd voor gesprek, of je bent deze week 15 keer bekeken op LinkedIn, je kreeg een mooi compliment op je cv. Of natuurlijk: je hebt nog steeds niet in machteloze woede een gruwelijke moord gepleegd op je kamerplanten (die arme dingen kunnen er ook niets aan doen!).

Zonder gekheid, bedenk dat genieten niet pas begint bij het bereiken van je ultieme doel, je succes. Geniet van verrassende deuren die je opent, onverwacht leuke feedback en van nieuwe contacten.


Ik wens je het allerbeste in 2016, blijf gemotiveerd!
Hartelijke groet van Annemarie